Trendspaning från Hannovermässan 2025
I början av april gick Hannovermässan av stapeln. Mässan, som har fokus på industriella tekniker och system, riktar sig främst till företag inom tillverkningsindustrin och lockar 130 000 besökare från 150 länder. Varje år har mässan ett fokusland – i år var det Kanadas tur att visa upp teknikleverantörer, innovationer och kompetenser i Hannover.

Cecilia Warrol, ansvarig för internationella frågor i Net Zero Industry, var på plats och gjorde flera viktiga spaningar – några med kopplingar till vår mission om nettonoll i tillverkningsindustrin.
Årets Hannovermässa visar på en stark trend mot hållbarhet, innovation och digitalisering inom industrin. EU:s initiativ för försvarsinnovation och fossilfri energi, tillsammans med satsningar på vätgas och grönt stål, pekar på en framtid där samarbete och teknologisk utveckling är avgörande för att nå klimatmålen och stärka Europas konkurrenskraft.
Försvarsinnovation och resiliens
EU:s nya initiativ, EUDIS (EU Defense and Innovation Scheme), syftar till att stärka Europas försvar genom att involvera små och medelstora företag samt start-ups. Med en budget på 1,5 miljarder euro för perioden 2024 – 2027, fokuserar EUDIS på områden som medicinsk respons, cybersäkerhet, rymdteknik och digital transformation. Detta initiativ betonar vikten av samarbete och innovation inom försvarssektorn.
Net Zero Industry Act
EU:s satsning på att öka produktionen av fossilfri energi och netto-noll teknologier är central. Net Zero Industry Act syftar till att stärka Europas resiliens genom att allokera investeringsmedel till produktion av värmepumpar, solceller, halvledare och andra kritiska teknologier. Målet är att 40% av EU:s energiproduktion ska vara tillverkad inom EU år 2030 och 15% av den globala energiproduktionen år 2040. Detta initiativ förväntas skapa 1,8 miljoner nya jobb och generera en marknad värd 600 miljarder euro år 2030.
Vätgas som energikälla
Vätgas framstår som en kritisk energikälla för Europas omställning till fossilfri energi. På Hannovermässan betonades vätgasens betydelse för projekt som Hybrit och Stegra i Sverige, samt dess roll inom gruv-, material- och energisektorerna. Forskning och utveckling inom vätgasområdet är avgörande för att dessa projekt ska kunna skalas upp och bli marknadsmässiga.
Tysk maskinindustri och handelsutmaningar
Den tyska maskinindustrin, representerad av VDMA, står inför utmaningar med nya handelstullar. Med nya handelstullar på bordet finns en stor risk för fortsatt nedgång för branschen på alla marknader. USA är idag den överlägset största marknaden för tysk maskinindustri, med över 50%. Andra viktiga marknader är Mexiko, Tyskland, Japan och Kina. Globala samarbeten och stabil ekonomisk politik inom EU lyfts fram som möjligheter för fortsatt tillväxt.
Digitalisering och Industri 4.0
Industrie 4.0, Tysklands nationella strategi för att öka konkurrenskraften i tillverkningsindustrin genom digitalisering, fortsätter att utvecklas. I en av Hannovermässans största montrar visades flera nya koncept för digitalisering, som Manufacturing-X och Data-4 Industry-X. Standardisering och dataflöden är centrala för att snabba på digitaliseringen och öka interoperabiliteten mellan olika industrier och länder. Det internationella samarbetet för standardisering för Industrie 4.0 omfattar en handfull stora länder, som USA, Sydkorea, Japan, Tyskland, Frankrike och Spanien. Sverige medverkar inte.
Grönt Stål
Satsningar på grönt stål, dvs. stålproduktion utan CO2-utsläpp, är heta ämnen. Svenska projekt som Stegra och Hybrit, liksom tyska ståltillverkaren Salzgitter, visar på en stark trend mot CO2-fri stålproduktion. Volvo Group har till och med en tjänst dedikerad till inköp av fossilfria material.