Omställning till en hållbar produktion stärker sverige som industrination

Intervju med Lars-Henrik Jörnving om varför Net Zero Industry är viktigt för Scania.

Industrins roll i Sveriges ekonomi är en central fråga, särskilt i tider av snabba förändringar och ökade krav på hållbar omställning. Lars-Henrik Jörnving, vice president (VP) för global industriell utveckling på Scania, sitter i Net Zero Industrys styrelse och delar i denna intervju sin syn på den industriella omställningens utmaningar och hur Net Zero Industry kan vara en del i att stärka Sveriges konkurrenskraft på den globala marknaden.

En lång karriär på Scania

Lars-Henrik Jörnving har arbetat på Scania sedan 1991, en resa som sträcker sig över 33 år. Under denna tid har han arbetat med allt från produktion till forskningschef inom FoU. Scania, som är ett globalt företag med huvudsakligt säte i Södertälje, Sverige, har över 17 000 anställda bara i Södertälje. ”All vår forskning och Utveckling, inköp och tillverkning av strategiska komponenter är centrerad här, och vi arbetar hårt med att stärka Sveriges position som industrination”, säger Lars-Henrik.

Att säkra Sveriges konkurrenskraft

En av Lars-Henriks hjärtefrågor är att stärka Sveriges industriella konkurrenskraft, särskilt genom att säkerställa förutsättningar för svensk tillverkningsindustri. ”Om vi inte lyckas med detta måste vi kanske förlägga vår fortsatta expansion till andra länder som erbjuder bättre förutsättningar. Sverige är dock idag ett bra Industriland men vi måste hela tiden arbeta med att säkra vår framtida konkurrenskraft.” Han betonar vikten av att utveckla teknik och arbetskraft för att möta framtidens behov inom hållbar produktion, energiförsörjning och cirkularitet. ”Vi måste se till att vi har skickliga medarbetare och att regelverk och infrastruktur stödjer den nödvändiga omställningen, där kommer program som Net Zero Industry in i bilden.”

Bred samverkan är en styrka i omställningsarbetet

Lars-Henrik ser stora fördelar med den svenska Trippel Helix-modellen, där näringslivet, akademin och myndigheterna samarbetar för att driva innovation och industriell utveckling. ”Sverige är unikt i att jobba på detta sätt,” säger han. Han lyfter Net Zero Industry som en viktig aktör som kan skapa förutsättningar för samarbete parterna emellan. ”Att uppnå net zero är bredare än bara produktion. Det handlar om att drastiskt minska industrins miljöpåverkan, och då måste näringsliv, akademi och myndigheter hitta smarta vägar för samarbete.”

Hur kan vi klara omställningen?

Industrins omställning är nödvändig, men den är inte utan utmaningar. ”Vi måste fokusera på ny kunskap, nya förmågor och nya sätt att arbeta inom alla delar av våra verksamheter. Det blir alltmer komplext, och vi måste samarbeta med fler aktörer än tidigare för att skapa hållbara arbetssätt,” förklarar Lars-Henrik. Han påpekar också att det är lätt att fastna på en hög strategisk nivå utan att vidta konkreta åtgärder. ”Vi får inte glömma att vi behöver duktiga ingenjörer och operatörer. Utbildning och vidareutbildning är avgörande för att klara framtidens krav.”

Små och medelstora företag är viktiga för att förändring ska ske

Sverige är beroende av sina tusentals små och medelstora tillverkningsföretag. Lars-Henrik betonar vikten av att stödja dessa företag genom initiativ som Net Zero Industry. ”De stora företagen har muskler att arbeta långsiktigt, men de små och medelstora företagen har inte samma möjligheter. Här måste vi, tillsammans med myndigheter och forskningsinstitut, stötta och hjälpa dem att utvecklas,” säger han.

Scanias ansvar i omställningen

Scania har, liksom många andra stora svenska företag, tagit en ledande roll i utvecklingen av hållbara transportsystem. ”Det är inte bara fina ord, utan en genuin övertygelse om att detta är den enda vägen framåt,” säger Lars-Henrik. Han poängterar vikten av att samarbeta med andra aktörer, både i Sverige och internationellt, för att driva på den hållbara utvecklingen.

Framtidens utmaningar- långsiktighet i sikte

Lars-Henrik avslutar med att betona att omställningen kommer att kräva tid, tålamod och långsiktigt samarbete. ”Vi kommer att möta motgångar och behöva ompröva våra strategier. Världsläget med krig, energikriser och pandemier har visat hur sårbara vi är. Vi får inte glömma de långsiktiga målen,” säger han. Han lyfter också fram den stora utmaningen att få unga människor intresserade av att arbeta inom industrin. ”Vi behöver hela spektrat av duktiga medarbetare, från ingenjörer till operatörer. Livslångt lärande och vidareutbildning kommer att bli allt viktigare för att säkra svensk industris framtid”. Net Zero Industry är en möjliggörare långsiktiga samarbeten aktörer emellan så att vi, industrin, tillsammans kan nå ett nettonollutsläpp.

Lars-Henrik Jörnving, VP, global industriell utveckling, Scania
Lars-Henrik Jörnving, VP, global industriell utveckling, Scania